Kattopintojen maalaus

Lue parhaat niksit ja ohjeet sisäkaton maalaukseen.

Sisäkaton maalauksen olosuhteet

Korkea ilman suhteellinen kosteus sekä noin 15 °C:n lämpötila takaavat parhaat olosuhteet sisätilojen katon maalaukselle. Talvella ilman kosteuden ollessa alhainen lämpötilaa voi laskea ennen maalausta säätämällä ilmastointia tai sulkemalla patterit ja tuulettamalla. Maalauksen aikana huoneen kaikkien mahdollisten ikkunoiden ja ovien on hyvä olla kiinni, etteivät veto ja tuulenvire kuivata juuri levitettyä maalia liian nopeasti ennen tasoittamista. Ilmankosteutta voi nostaa esim. ilmankostuttimella. Kuumat auringonpaisteiset tai kuivat talvipäivät eivät ole hyviä maalauspäiviä.

Jos maalaat paneelikattoa tilassa, jossa on kattolämmitys, käytä paneeleihin vesiohenteista tuotetta, joka ei kellastu lämmön vaikutuksesta. Kytke kattolämmitys pois päältä hyvissä ajoin ennen maalaamisen aloittamista ja pidä se pois päältä myös maalaamisen ja maalin kuivumisen aikana.

 

1. Betoni-, rappaus- ja tasoitepinnat

Katon maalauksen onnistumiseen vaikuttavat monet tekijät. Lähtökohtana on aina se, että maalataan valonlähteestä eli ikkunasta poispäin. Jos valo tulee huoneeseen "ristikkäin" eli viereisiltä tai vastakkaisilta seiniltä, katto maalataan isomman ikkunan suuntaisesti. Jos ikkunat ovat samankokoiset ja vastakkaisilla seinillä, katto maalataan sen ikkunan suunnasta, jota vastapäätä huoneeseen tullaan sisään. Jos katto on niin sanottu "ontelolaattakatto" tai vastaavan tyyppinen (esim. lastulevykatto), jossa on raot levyjen välillä valon suunnan vastaisesti, katto maalataan levyjen pituussuunnassa.

Maalia levitettäessä työvälineet ovat yksi tärkeimmistä asioista. Suosittelemme maalaamiseen laadukasta pehmeänukkaista telaa, joka nostaa ja luovuttaa tasaisesti maalia. Hyvästä telasta kannattaa maksaa hieman enemmän, sillä edulliset telat ovat usein hyvin heikkolaatuisia, nukka menee kasaan maalin määrästä, maali ei tasoitu hyvin eikä rulla pyöri telattaessa.

Käytä kattoa maalatessasi telaan kiinnitettävää jatkovartta, jolloin maalaaminen on paljon helpompaa. Maalatessa älä pyöritä telanvartta kädessäsi, vaan maalaa niin että telan "kahva" on koko ajan maalaamattomaan pintaan päin. Jos käännät telan vartta puolelta toiselle niin että tela "pyörii", sen nukka pyörii eri suuntaan, ja telakuvio näkyy valmiissa pinnassa erilaisena.

Maalatessa on hyvä myös tarkkailla maalin menekkiä niin että se on suositusten mukainen. Esim. Siro Himmeällä maalaa noin kahdeksan neliömetriä litralla. Jos maalia kuluu liian vähän, pinta on kuiva ja tulee helposti raitaiseksi. Älä ohenna maalia, sillä sen peittokyky kärsii ja maali roiskuu ja kuplii, mikä näkyy valmiissa pinnassa.

Nurkat rajataan ensin pensselillä. Maalia levitetään telalla pitkittäisin, edestakaisin vedoin noin pari telanleveyttä (max. n. 50 cm) kerrallaan ikkunaseinän puolelta (tai määritellystä suunnasta) vastakkaiseen nurkkaan. Juuri levitetty maali tasoitetaan yhtenäisellä vedolla ikkunasta vastakkaiseen nurkkaan asti. Tela ei saa irrota pinnasta ennen kuin nurkassa. Älä paina telaa kovasti, vaan maalaa sen "omalla" painolla. Tasoita levitetty alue edellä kuvatulla tavalla yhtenäisin vedoin ikkunanurkasta vastakkaiseen nurkkaan hieman juuri edellisen tasoitetun alueen päälle. Jos huomaat jo hieman kuivuneen pinnan olevan epätasainen, älä yritä korjata puolikuivaa maalipintaa, koska siihen jää varmasti kuivassa pinnassa näkyvä jälki. Tällöin koko pinta on maalattava uudelleen maalin kuivuttua.

Kattopinnoille suosittelemme himmeitä maaleja, kuten Ykköskatto tai Siro Himmeä, sillä ne eivät peilaa pinnan epätasaisuuksia kuten kiiltävämmät maalit tekevät.

Jos pinnat on aiemmin maalattu epätasaisesti tai aiempi maalityyppi on jättänyt huokoisen pinnan, myös uusi maalikerros saattaa imeytyä epätasaisesti. Tällaiset pinnat vaativat usein pohjamaalauksen esim. Luja Yleispohjamaalilla tai tiiviimmällä, liuoteohenteisella Tixomatt sisäkattopohjamaalilla tasaisen lopputuloksen aikaansaamiseksi.

2. Paneelikatot

Paneelipinnat käsitellään aina siveltimellä. Jos mahdollista, ensimmäinen maalauskerta kannattaa tehdä kun paneelit ovat irrallaan. Tällöin paneelien luonnollinen eläminen ei tuo näkyviin puun käsittelemättömiä kohtia. Huolehdi ettei pontteihin tule liiaksi maalia, jotta saat katon kasattua.

Keinokuitusivellin on paras työväline niin vesiohenteiselle maalille, Paneelikatto Valkoiselle, kuin paneelipintoihin soveltuviin kuultaviin tuotteisiinkin kuten Paneeli-Ässä-tuotteille.

Kun maalaat paneelikattoa Paneelikatto Valkoisella, käsittele aina oksankohdat Multistop-eristyspohjamaalilla, joka hidastaa oksien läpilyöntiä.

Kuultavia tuotteita käyttäessäsi tee aina koesively huomaamattomaan paikkaan tai irtonaisella kapulalle, jotta varmistutaan lopputuloksesta. Käsittele paneeli kerrallaan päästä päähän. Näin jatkoskohdista ei tule tummempia ja pinnasta tulee tasainen. Pinnan lopullinen väri riippuu puulajista, puun kovuudesta, alkuperäisestä värisävystä sekä käsittelykertojen määrästä.

Valmiit paneelikatot kannattaa maalata talvella lämmityskauden aikana, jolloin ilman suhteellinen kosteus on alhaisimmillaan ja puupinta kuivimmillaan. Silloin paneelien elämisen myötä tulee ei tule näkyviin maalaamattomia kohtia.

 

Tarvitsetko apua tai onko sinulla kysyttävää? Maalausneuvontamme ammattilaisille palvelee kaikissa maaleihin ja maalaamiseen liittyvissä asioissa. Ota yhteyttä asiantuntijoihimme.
Ota yhteyttä
on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi