Värien kommunikaatiovoima on valtava. Värit helpottavat kulkemistamme, aktivoivat ajatteluamme ja lisäävät hyvinvointiamme. Tilojen funktionaalisuutta on hyvin helppo lisätä väreillä. Astuessamme sisään mihin tahansa tilaan väri antaa meille heti houkutuksen nähdä ja kokea lisää. Neutraali ympäristö sen sijaan luo helposti passiivisen ja rauhallisen tunnelman, joka ei aktivoi toimintaan.
Kun astuu sisään Seattlen kirjastoon USA:n Washingtonin osavaltiossa, huomio kiinnittyy ensimmäiseksi väreihin. Jokaisella osastolla on oma vahva värikoodinsa. Lasten maailma on pinkki. Kokouskerros on kirkkaan punainen. Auditorio limenvihreä. Kaikista näkyvimmän elementin muodostavat kirkkaan keltaisena hohtavat liukuportaat. Kun asiakas näkee silmäkulmassaankin keltaista väriä, chartreuse-väriä tarkasti ottaen, hän tietää, että se tarkoittaa pääsyä ylös ja alas. Navigointi kerroksesta toiseen ja osastolta toiselle on keltaisen värikoodin ansiosta äärimmäisen selkeää.
Tilasuunnittelussa huomioitava aistikokemus
Värien vaikutusta ihmiseen on tutkittu paljon. Tiedetään, että tietyt värit aktivoivat ja tietyt värit rauhoittavat. Väri on kuitenkin hyvin henkilökohtainen kokemus sekä vahvasti kulttuuriin, aikaan ja maantieteelliseen sijaintiin sidonnainen. Myös valon laatu ja määrä vaikuttavat. Meillä pohjoismaissa valo on kirkasta, taivaan tuomaa yleisvaloa (skylight), jonka ansiosta värit ovat hyvin puhtaita. Sen sijaan Etelä-Euroopassa, jossa on paljon suoraa auringonvaloa (sunlight), samat värit nähdään keltaisempina ja lämpimämpinä.
Tilojen suunnittelussa onkin tärkeää puhua, ei ainoastaan väreistä, vaan kokonaisesta sensoriaalisesta kokemuksesta eli siitä, että värien, valojen, materiaalien, äänien ja ylipäätään kaikkien aistein havaittavien asioiden tulisi olla tarkasti harkittuja. Tutkimusten mukaan sekä harkittu harmonia että vastakohtaisuus luovat käyttäjälle turvallisen, miellyttävän ja viihtyisän tilan.
Väri- ja materiaalisuunnittelun vankkaa asiantuntemusta
Jaana Beidler on Aalto-yliopiston Muotoilun laitoksen väri- ja materiaalisuunnittelun professori. Hän on toiminut suurten kansainvälisten yritysten kuten Nokian, Niken ja Patagonian väri- ja materiaalisuunnittelusta vastaavana johtajana. Beidler haluaa tehdä Suomesta väri- ja materiaalisuunnittelun edelläkävijän.
Lisätietoja
Värillä ja valolla lisää hyvinvointia
Tilojen väritys ja valaistus tulisikin huomioida suunnitteluprojektin alkumetreiltä asti yhdessä alan asiantuntijoiden kanssa. Näin voidaan löytää kokonaan uusia mahdollisuuksia ihmisen hyvinvoinnin lisäämiseksi. Otetaan esim. sairaaloiden synnytyssalit. Ne ovat persoonattomia ja hieman pelottaviksi miellettyjä paikkoja. Entä jos asiaa helpotettaisiin väreillä? Näin teki tanskalainen Nordsjællandin sairaala, jonka synnytyssaleissa projisoidaan erivärisiä valoja helpottamaan äidin oloa kussakin synnytyksen vaiheessa.
Väreillä voidaan myös kertoa tarinoita. Tässä asiassa amerikkalaiset ovat hyvin pitkällä. Mainitsemassani Seattlen kirjastossa on yhdistetty voimakasta vihreää ja punaista mattojen kasviaiheisiin kuoseihin, ja yhdessä kaikki elementit kertovat tarinaa Washingtonin osavaltion kasvillisuudesta.
Oli kyse sairaalasta, kirjastosta, parkkihallista tai mistä tahansa julkisesta tilasta, olennaista on ymmärtää, ketkä tilaa käyttävät ja minkälaisia toimintoja tilassa suoritetaan. Peräänkuulutankin väri- ja materiaalivalinnoissa vahvaa käyttäjälähtöistä ajattelua sekä myös rohkeutta miettiä standardiratkaisuja uudelta kantilta.
Teksti: Jaana Beidler
Kuvat: iStockphoto, Kati Björninen
Haluatko lisää inspiraatiota ja työkaluja suunnittelun tueksi?
Tilaa uutiskirjeemme ja varmista, että saat ajankohtaisimmat päivitykset tuotteistamme ja pintakäsittelyratkaisuistamme suoraan sähköpostiisi.