Huikun terässillan merelliset olosuhteet vaativat maalausjärjestelmältä kestävyyttä ja laatua

Tulevaisuudessa Hailuotoon pääsee suoraan autolla, kun Oulun Riutunkarin ja Hailuodon Huikun välille rakennetaan kiinteä maantieyhteys.

Kiinteä yhteys parantaa Hailuodon saavutettavuutta

Oulun edustalla sijaitsevalla Hailuodon saarella elämä muuttuu, kun vuoden 2026 lopussa saarelta pääsee 8,4 kilometriä pitkää kiinteää yhteyttä pitkin mantereelle. Väyläviraston allianssimallilla Hailuodon ja Oulunsalon välille toteuttamaan kiinteään yhteyteen kuuluvat pengertieosuuden lisäksi Huikun ja Riutun pitkät sillat, joiden rakentajana toimii GRK Suomi Oy.

Hailuodon päästä kohti Oulua kurottava silta on nimeltään Huikun silta. Sen kokoluokka ja sijainti tekevät siitä erityisen.

Terässillan runko on säänkestävää terästä. Sillan teräsrakenteista ja pintakäsittelystä vastaa Steel Group Pohjanmaa. Teräslohkot käsitellään yrityksen tehtaalla Oulussa. Huikun sillan mittasuhteet ovat suomalaisessa sillanrakentamisessa merkittävät: 2,4 miljoonaa kiloa terästä, pisimmät lohkot 36 metriä pitkiä, 6,4 metriä leveitä ja 4 metriä korkeita.

Huikun silta nousee korkeimmillaan 18 metrin korkeuteen ja sen alta pääsevät veneet maantieyhteyden toiselle puolen. Henrik Kivinimen mukaan merelliset olosuhteet vaativat sekä sillan rakenteilta että sen maalausjärjestelmältä kestävyyttä. Koska käytössä on säänkestävä teräs, silta maalataan hieman poikkeavasti. Lohkoista maalataan vain näkyvät pinnat eli sisäpuolta ei maalata lainkaan.
Terässillan elementtejä maalataan
Kuva: Steel Group Pohjanmaa

Maalattavia neliöitä sillassa on reilut 10 000. Teräslohkot maalataan kolmella eri maalityypillä. Kaikkiaan ne saavat viisi kerrosta maalia. Se tarkoittaa yhteensä 50 000 neliön maalattavaa pintaa. Sillan osat maalataan tehtaallamme. Jotta maalausjärjestelmä vastaa Väyläviraston laatuvaatimuksiin, se maalataan viidellä kalvolla. Käytämme sillassa säänkestävää terästä. Se antaa rakenteelle pidemmän huoltovälin.

Henrik Kiviniemi, Toimitusjohtaja, Steel Group Pohjanmaa

Tarkasti aikataulutettu maalausprojekti

Sillan lohkot maalataan sisätiloissa, hyvissä olosuhteissa. Paikan päällä sillasta maalataan ainoastaan hitsausliitokset sekä korjausmaalataan mahdolliset asennuksessa tulleet vauriot.

Ensimmäisten lohkojen maalaustyöt on aloitettu jo vuoden 2024 lopussa ja viimeiset maalaustyöt tehtaalla tehdään kesän 2025 aikana. Koska työ on mittava, se on aikataulutettava tarkasti. Tämä vaatii maalausjärjestelmältä paljon. "Maalausjärjestelmän on oltava luotettava. Eri kerrosten pitää kuivua tehokkaasti ja meille luvattujen kuivumisaikojen pitää olla paikkansapitäviä, jotta projekti kulkee sujuvasti", Henrik Kiviniemi selvittää.

Hyvä yhteistyö on arvokasta

Henrik Kiviniemi arvostaa PPG Tikkurilan palvelussa nimenomaan asiantuntevan yhteyshenkilön apua. Paavo Kareinen toimii Steel Group Pohjanmaan avainasiakaspäällikkönä, ja on tehnyt jo aiempaa yhteistyötä Steel Group Pohjanmaan kanssa.

Myös Paavo Kareisen mielestä hyvä yhteistyö luo pohjan onnistuneelle projektille. "Esimerkiksi Huikun sillan maalausurakka on iso. On tärkeää, että maalaus pystytään tekemään kustannus- ja tuotantotehokkaasti", hän perustelee.

Paavo Kareinen on ollut mukana useissa siltaprojekteissa asiantuntijana esimerkiksi vetolujuuskokeissa. PPG Tikkurila on mukana Väyläviraston alaisessa SILKO-työryhmässä, joka määrittelee muun muassa siltojen pintakäsittelyä. "Teemme jatkuvaa tuotekehitystä ja seuraamme alan vaatimuksia tarkasti. Näin varmistamme, että tuotteet täyttävät niille asetetut vaatimukset niin kestävyyden ja elinkaariajattelun kuin huollettavuudenkin osalta", kertoo PPG Tikkurilan teknisen palvelun päällikkö Juha Kilpinen.

Meille on tärkeää, että yhteistyö sujuu. PPG Tikkurila auttaa meitä paljon juuri maalausprosessin kehittämisessä.

Henrik Kiviniemi, Toimitusjohtaja, Steel Group Pohjanmaa