Teollinen puunjalostus on haastava ala, jolla asiakkaiden kasvavat vaatimukset ja laajeneva sääntely edellyttävät kaikilta toimitusketjun osapuolilta jatkuvaa kehittymistä. Pintakäsittelytuotteet ovat olennainen osa tätä prosessia, mutta joskus kustannustehokkuuden tavoittelussa unohdetaan, mitä kaikkea niillä voidaan saavuttaa. On huomioitava, että tuotteen hinta on vain osa kokonaisuutta ja ymmärrettävä, että sopivaa tuotetta valittaessa on otettava huomioon paljon muutakin.
Voivatko halvemmat teolliset pintakäsittelytuotteet tulla lopulta kalliimmaksi?
Kun sinulla on teollinen pintakäsittelylinja, pelkästään se, että saat kaikki osakokonaisuudet toimimaan, voi vaatia niin paljon, että voi olla helpompaa tarkastella ainoastaan tuotteen litrahintaa. Tämä ei kuitenkaan ota huomioon keskeisiä osatekijöitä, jotka on sisällytettävä laskelmiin ja joilla on suuri merkitys pintakäsittelyn kokonaiskustannuksissa.
Näiden elementtien tunnistaminen onnistuu parhaiten keskustelemalla teollisuusmaalitoimittajasi kanssa, koska hän voi antaa sinulle teknisiä tietoja vaihtoehdoista, joita et ehkä ole ottanut huomioon. Haluttu laatu voidaan saavuttaa esimerkiksi ohuemmalla kerroksella tiettyä tuotetta, kuten sisäpaneeleja valmistavan Lopen Rakennuspuu palosuojalakan käyttö osoittaa.
Valmistatpa sitten ikkunoita, ovia, verhousmateriaaleja, huonekaluja tai jotain muuta, yrityksesi on puualan asiantuntija. Yrityksessäsi voi työskennellä pintakäsittelylinjanhoitaja, joka maalaa pitkään käytössä olleella maalimerkillä ja -tekniikalla. Silti yritykselläsi ei välttämättä ole tietoa tuotteista, joita voisit käyttää nykyisen maalin sijasta.
Mistä asioista kannattaa keskustella maalitoimittajan kanssa?
Keskustelussa maalitoimittajan kanssa sinun tulisi selvittää:
- €/neliömetri tai €/kpl
- Maalauslinjan tehokkuus
- Vaadittu laatu ja sen saavuttaminen
Jos maalin litrahinta on korkeampi, mutta sitä voidaan käyttää tehokkaasti tuotantolinjalla ja sitä tarvitaan vähemmän sen korkeamman kiintoainepitoisuuden vuoksi, kappaleen todelliset tuotantokustannukset voivat osoittautua kustannustehokkaammiksi. Tutustu pintakäsittelytuotteiden kustannuslaskuriin.
Puupinnoitteiden maalausprosessin optimointi
Maalitoimittajat tuntevat tuotteensa hyvin, joten heidän osallistumisensa keskusteluihin maalauslinjan eri osissa työskentelevien henkilöiden kanssa voi tuottaa odottamattomia tuloksia. Ostopäälliköllä tai vastaavassa tehtävässä toimivalla henkilöllä on vastuullaan monenlaisia tuotteita, joista pintakäsittelytuotteet ovat vain yksi.
Maalitoimittajan ei pitäisi myydä sinulle volyymia, vaan auttaa sinua ratkaisemaan mahdollisia pintakäsittelyn haasteita. He voivat jopa auttaa sinua optimoimaan puun pintakäsittelylinjasi! Käymällä keskusteluja tuotetta käyttävän tiimin kanssa voit myös varmistaa, että he tuntevat kaikki tuotteen tuomat edut ja tehokkuudet.
Esimerkkiksi, jos haluat nopeuttaa maalauslinjaa ja saada samoilla resursseilla enemmän aikaiseksi. Miten tämä vaikuttaa kuivumisaikaan? Johtaako nopeampi pinkkaaminen siihen, että tuotteet tarttuvat toisiinsa? Toimivatko maalauslinjan säädöt kaikkina vuodenaikoina?
Näihin kysymyksiin maalitoimittajasi voi vastata. Vastauksen ei tarvitse olla pelkkä "Kyllä, voit tehdä sen" tai "Ei, et voi". Vastauksena voi olla suositus vaihtoehtoisesta tuotteesta, joka voi täyttää muuttuvan maalauslinjan tarpeet, tai joissakin tapauksissa räätälöidyn tuotteen kehittämisestä.
Tiivis yhteistyö puualan yritysten ja maalitoimittajien välillä luo lisäarvoa, etenkin jos olet vaihtamassa maalitoimittajaa. Jotta tiedät millaista lisäarvoa maalitoimittaja voi yrityksellesi tarjota, heidän on tehtävä yhteistyötä maalauslinjasi ja ostotiimisi kanssa esimerkiksi koemaalausten suorittamiseksi. Kuinka usein esimerkiksi suuttimet on puhdistettava eri maalituotteilla? Jos se on tehtävä joka tunti, tilanne on täysin toinen kuin silloin, jos se on tehtävä joka toinen tunti. Tätä et näe tuotteen ostohinnasta.
Miten liuotinohenteinen tai vesiohenteinen tuote vaikuttaa kokonaisarvoon?
Vesiohenteiset tuotteet on nähty teollisuudessa väylänä vastuullisempiin lopputuotteisiin, vaikka liuoteohenteisten tuotteiden markkinaosuus on edelleen suuri. Kummallakin on omat etunsa ja haasteensa. Siirtyminen vesiohenteisiin tuotteisiin saattaa vaatia muutoksia tuotantoprosessiin.
Kestävän kehityksen näkökulmasta vesiohenteinen tuote on ympäristöystävällisempi valinta. Markkinat lopulta määräävät, mutta myös lainsäädäntö vaikuttaa tuotevalintoihin, joten voi olla kannattavaa tarjota tuotteita, jotka täyttävät nämä vaatimukset etuajassa.
Pitäisikö elinkaaren olla osa teollisen pintakäsittelyn kokonaisarvoa?
Kaikki maalitoimittajat antavat tuotteilleen vastuullisuuslupauksia, mutta miten ne vaikuttavat teolliseen maalausprosessiin? Tähän ei ole yksinkertaista vastausta, ja paljon riippuu loppuasiakkaan vaatimuksista.
Maali, joka kestää kaksikymmentä vuotta, on parempi kuin sellainen, joka kestää viisitoista vuotta. Pitkäaikaiskestävyys liittyy myös vastuullisuuskeskusteluun. Vesiohenteisia tuotteita koskevan keskustelun tavoin tästäkin tulee yhä tärkeämpi aihe asenteiden ja lainsäädännön muuttuessa.
Jos loppuasiakas ottaa huomioon tuotteen elinkaaren, on hyvä ymmärtää, miten hyvin tuote kestää eri olosuhteissa ja koska pinta on huoltomaalattava. Tällöin voi olla kannattavaa tutkia pintakäsittelyjä, jotka pidentävät puun elinkaarta.
Kun työskentelet maalitoimittajan kanssa, jolla on pitkä historia lupaustensa pitämisessä, voit luottaa siihen, että heidän tuotteensa tekevät sen, mitä he lupaavat. Voit luottaa siihen, että tuotteet ovat yhä toimivia, kun ne saavuttavat huoltomaalauksen rajat, olipa se sitten viisitoista tai kaksikymmentä vuotta.
Mikä on siis puun teollisen pintakäsittelyn kokonaisarvo?
Kuten huomaat, tähän ei ole yksinkertaista vastausta, mutta varmista, ettet katso vain maalien litrahintaa. Jokaisessa tapauksessa on huomioitava mm. pintakäsittelytapa, haluttu kalvon paksuus ja sen saavuttamiseksi tarvittava maalimäärä.
Asiantuntijoiden kanssa käydyt keskustelut opastavat ja auttavat sinua. Ei voida olettaa, että tiimisi tietää kaikkien eri maalituotteiden kuivumisajat ja niiden vaikutukset maalauslinjaan. Tekemällä yhteistyötä maalitoimittajan kanssa ja hyödyntämällä heidän osaamistaan, ymmärrät millaista lisäarvoa he voivat tuoda maalausprosessiin, ja voit hyödyntää teollisten pintakäsittelytuotteiden todellisen arvon.